You are currently viewing Καρκίνος του προστάτη

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη – Μείζονος σημασίας ο προληπτικός έλεγχος

Ο προστάτης είναι ένας αδένας, ο οποίος έχει πάρει την ονομασία του από την ανατομική του θέση καθώς προΐσταται της ουροδόχου κύστεως στους άντρες. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη αιτία θανάτου στατιστικά στις μέρες μας μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του προστάτη – Μείζονος σημασίας ο προληπτικός έλεγχος
Ανατομικά ο προστάτης χωρίζεται σε τρείς ζώνες την μεταβατική, την κεντρική και την περιφερική ζώνη.

Τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, ο καρκίνος του προστάτη ΔΕΝ δίνει συμπτώματα άρα γίνεται εύκολα αντιληπτή η μεγάλη σημασία της πρόληψης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επειδή ακριβώς, στατιστικά μιλώντας, ένας στους επτά άντρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του θα πρέπει όλοι οι άνδρες από την ηλικία των 50 ετών και άνω να επισκέπτονται μία φορά το χρόνο τον ουρολόγο τους για εξέταση.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου, συνίσταται η πρώτη εξέταση στον ουρολόγο να γίνει σε ακόμα μικρότερη ηλικία, καθώς είναι στατιστικά επιβεβαιωμένη η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε άντρες των οποίων συγγενής 1ου βαθμού έχει νοσήσει.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, εκτός της ηλικίας και της κληρονομικότητας, είναι το φύλο (αυξημένη επίπτωση νόσου σε άντρες της μαύρης φυλής), αλλά και διατροφικές συνήθειες (έχει διαπιστωθεί ότι δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες δρα ευεργετικά, ελαττώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.

Ποια είναι λοιπόν τα όπλα που έχει στα χέρια του ο ουρολόγος για να διαγνώσει σε αρχική φάση αλλά και να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του προστάτη;

Περιβόητη θέση λοιπόν παίρνει η δακτυλική εξέταση του προστάτη (DRE- Digital Rectal Examination) εξέταση την οποία φοβούνται όλοι οι ασθενείς και δεν αισθάνονται άνετα με αυτήν. Ήταν, είναι και θα είναι η βασική εξέταση του προστάτη καθώς δίνει πληροφορίες στον ουρολόγο όσον αφορά το μέγεθος και την σύσταση του προστάτη και με βάση αυτές θα κριθεί ο περαιτέρω έλεγχος του ασθενή.

Ο καρκίνος του προστάτη – Μείζονος σημασίας ο προληπτικός έλεγχος
Ένα δεύτερο μεγάλο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι η τιμή του PSA στο αίμα.

Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι το PSA δεν είναι καρκινικός δείκτης. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής προσέρχεται έντρομος στον ουρολόγο με αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, όπου στα πλαίσια του γενικού ελέγχου έχει κάνει και εξέταση PSA η οποία ανευρίσκεται αυξημένη, θεωρώντας σίγουρο ότι έχει καρκίνο.

Η τιμή του προστατικού αντιγόνου έχει τεράστια σημασία για τον ουρολόγο, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η διακύμανση της τιμής του στο χρόνο και όχι η τιμή καθεαυτού.

Συνυπολογίζεται πάντα με την δακτυλική εξέταση καθώς και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Υπάρχουν καταστάσεις που ανεβάζουν την τιμή του PSA, όπως μια φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα), η υπερπλασία αυτού χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό.

Τρίτο όπλο είναι ο διορθικός υπέρηχος. Μπορεί να θεωρηθεί αν θέλετε μια μετεξέλιξη της δακτυλικής εξέταση καθώς μας δίνει άμεση εικόνα του μεγέθους και της σύστασης του προστάτη. Συνήθως συνδυάζεται με την λήψη βιοψίας που είναι και το τελικό στάδιο της διαδικασίας διαφοροδιάγνωσης στο συγκεκριμένο νόσημα.

Αυτό που θέλω να μείνει από το συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι όπως σε όλες τις παθήσεις, στον καρκίνο του προστάτη περισσότερο, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

Ένας διεγνωσμένος καρκίνος του προστάτη στα αρχικά του στάδια έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες ίασης και θα πρέπει ο άντρας τη σήμερον ημέρα να ευαισθητοποιηθεί και να κάνει το ετήσιο τσεκ απ για να μη βρεθεί προ εκπλήξεως.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο σας και αν είστε άνω των 50 ετών να τον επισκεθφείτε για προληπτικό έλεγχο.

πηγή